Ekonomická reforma: Přechod na bezúročný systém (studio Plzeň)

Tato podkategorie slouží výhradně k pokládání věcných dotazů - pro názory použijte sekci Názorové diskuse.
Pravidla fóra
Než cokoli napíšete, prosíme, prostudujte si zdejší stručnou (N)etiketu (přímý odkaz ZDE), na jejíž neznalost nebude brán při případném řešení problému zřetel. Děkujeme. Tým interForum.cz
Martin Mojmír
ETIQ.CZ, z.s.
ETIQ.CZ, z.s.
Uživatelský avatar

Příspěvek od Martin Mojmír »

Reforma společnosti o.s. prezentuje alternativní ekonomickou reformu, tedy reformu, která není prosazována naším mainstreamem.

Dnešním tématem je Alternativa společenských a ekonomických vztahů - pokračování.

Telefonovat a psát do studia SVCS své věcné dotazy, poznámky či připomínky můžete dnes mezi 19 a 22 hodinou. A protože mnohdy nezbývá na zodpovězení otázek posluchačů dost času, můžete kromě kontroverzního Facebooku využít i tohoto nezávislého diskusního fóra. Těšíme se na příspěvky.
Jsem odpovědný za to, co řeknu a učiním; nemohu být ale už odpovědný za to, jak to kdo pochopí. Chceš-li mít názor, předpokládej; chceš-li vědět, zeptej se.
paja
Diskuzní troll
Diskuzní troll

Příspěvek od paja »

Hovořilo o tom, že se např. peníze na účtu např. nad 2.000.000 Kč seberete (ukradnete). A co když peníze dostanu darem nebo je zdědím nebo prodá za 10.000.000 Kč podíl ve firmě a nechce se mi je nikam investovat. Tedy mi peníze systém ukradne po 1.lednu ?
Libor Mikš
Nový diskutér
Nový diskutér

Příspěvek od Libor Mikš »

paja píše:Hovořilo o tom, že se např. peníze na účtu např. nad 2.000.000 Kč seberete (ukradnete). A co když peníze dostanu darem nebo je zdědím nebo prodá za 10.000.000 Kč podíl ve firmě a nechce se mi je nikam investovat. Tedy mi peníze systém ukradne po 1.lednu ?
Podstatu jste pochopil správně, naprosto nevhodně označujete tuto akci za krádež. Ale chápu to vzhledem k dnešním poměrům. Tedy předně, pokud činíte v souladu s předem stanovenými pravidly, nelze to označit za krádež. To se ozývá z řad některých pomatených liberálů, kteří např. výběr daní označují za krádež. Jenže to ještě krádeží není, ovšem jejich následné použití na předražené zakázky již krádeží mnohdy je.
Nyní se vrátím k mechanizmu v návrhu SES, který je stále pouze návrhem. Peníze jsou v SES chápány úplně jinak než dnes. Jsou pouze platidlem, tedy "katalyzátorem, který umožňuje směnu. Samy o sobě nemají hodnotu a nejsou ani uchovatelem hodnoty po neomezeně dlouhou dobu. Bereme je pouze jako dočasný prvek, která má regulovat spotřebu a udržovat ji v "rozumných" mezích. SES je postavena na reálné a průběžné ekonomice. Proto chceme podporovat odloženou spotřebu pouze v určitých mezích. Již dnes přílišné úspory působí jako destabilizující prvek v ekonomice. A právě ta hranice (jeden nebo dva miliony pro osobní potřebu) tvoří tu hranici odložené spotřeby. Jinými slovy, pokud máte 10 milionů a nechcete je za nic utratit ani nikam investovat, tak k čemu byste je vlastně měl? Chápu, že není jednoduché se přeorientovat z dnes platných pravidel. Podotýkám, že se jedná pouze o návrh. Mi osobně by se více líbil model průběžného testování, nikoli pouze jednou v roce. Tím by se totiž eliminoval efekt "Černého Petra" na konci roku. Ale o tom lze samozřejmě jednat. Důvodem 100% zdanění nadlimitních prostředků směny rozhodně není někoho okrást. Jde jen o to, aby se zbytečně nezadržovaly prostředky, pro něž není rozumné využití. Co je na tom špatného, že někdo jiný využije to, co vy nepotřebujete nebo nechcete využít? Toto je jedno z velmi zásadních a důležitých pravidel, které zajistí dostatečnou cirkulaci měny a silně omezí inflační tlaky. Jsem ochoten diskutovat o jakýchkoli rozumných návrzích, odpovídat a upřesňovat nejasnosti.
paja
Diskuzní troll
Diskuzní troll

Příspěvek od paja »

Tedy to lze považovat za krádež. Když bych měl větší hotovost tak třeba plánuji investici až za nějaký čas - ale vy mi to zavčas ukradnete - super. Jinak mě zařazovat k pomateným liberálům zavání minulým režimem. Již jenom to, jak to zaznělo ve vysílání: "když někdo bude mít částku nad 2.000.000 Kč - tak mu to sebereme" - tak toho se děsím - to bude existovat něco jako rudé gardy !!! Tedy to bude úžasná motivace lidí. Přijde mi to jako zaslepenost některých funkcionářů minulého režimu s citací klasika: "Dejte si na nás pozor, budeme do vás střílet!".
Rudolf Dvořák
Rádio SVCS
Rádio SVCS
Uživatelský avatar

Příspěvek od Rudolf Dvořák »

paja:
Jestli tomu dobře rozumím, tak máte potřebu blokovat na svém účtu několik miliónů Kč, aniž by tyto sloužily svému účelu, tj. zprostředkovávat směnu za služby nebo zboží. Hromadění peněz je přesně to, co navrhovaný nový systém chce eliminovat, proto se dostáváte do rozporu. Nemůžete dostat darem takovou částku v hotovosti ani ji zdědit, protože nikdo nebude takovou částku v hotovosti vlastnit. Pokud chcete prodat svůj podíl ve firmě, zkuste to vymyslet tak, abyste neblokoval tyto prostředky umrtvené na účtě ve formě peněz. Třeba je nějak investujte s rychlou návratností a malým ziskem. Pochopte, že umrtvením peněz škodíte všem ostatním, způsobujete inflaci, upřednostňujete svůj vlastní prospěch před ostatními. Budujete si nějakou pomyslnou moc založenou na "síle peněz". Proč by si to ostatní lidé měli nechat líbit? Vždyť nyní již víme, že to je cesta do pekel, že takhle to nemůže fungovat. Peníze musí v systému volně proudit. Nechceme se již vracet ke starému modelu, který se přežil, ukázal se jako zastaralý a nefunkční.

Snad chápete tento princip volného toku směnného prostředku. V podstatě jde o změnu myšlení, odpoutání se od té fikce, že peníze mají nějakou hodnotu - NEMAJÍ!!! A nesmějí mít, pokud mají sloužit svému účelu. Peníze jsou určitou formou energie a ta musí proudit. Každým zadržením se energie kumuluje, vzniká řádově vyšší napětí a nebezpečná situace, která se zpravidla vymkne kontrole, přináší zkázu. Můžeme se bavit o nastavení toho parametru, jestli 2 milióny je málo nebo hodně, ovšem princip zůstává v platnosti. Energie nelze vlastnit, lze je pouze řídit a je to veliká zodpovědnost. Peníze do toho spadají také.

Jinak děkujeme za váš dotaz, toto téma odložené spotřeby či odložených investic je jedno z klíčových témat, skrze něž lze pochopit celý princip navrhovaného systému. Zaměřme svoji pozornost na reálné hodnoty, ne na peníze.
Libor Mikš
Nový diskutér
Nový diskutér

Příspěvek od Libor Mikš »

paja píše:Tedy to lze považovat za krádež. Když bych měl větší hotovost tak třeba plánuji investici až za nějaký čas - ale vy mi to zavčas ukradnete - super. Jinak mě zařazovat k pomateným liberálům zavání minulým režimem. Již jenom to, jak to zaznělo ve vysílání: "když někdo bude mít částku nad 2.000.000 Kč - tak mu to sebereme" - tak toho se děsím - to bude existovat něco jako rudé gardy !!! Tedy to bude úžasná motivace lidí. Přijde mi to jako zaslepenost některých funkcionářů minulého režimu s citací klasika: "Dejte si na nás pozor, budeme do vás střílet!".
Omlouvám se. jste příliš vztahovačný. "Pomatení liberálové" patřili do toho příkladu s daněmi, nemyslel jsem tím přímo vás. My nabízíme hru s úplně jinými pravidly. Nevím, co k tomu říci více. Jsme toho názoru, že umrtvené směnné prostředky ekonomice neprospívají. Ostatně dnešní situace všech západních ekonomik je evidentním důkazem. Aby se našly nějaké příležitosti, co se zbytečnými penězi, rozpoutala se absurdní hra ve virtuálním kasinu. V novém systému budete mít bezpočet možností, jak s libovolnou částkou aktivně naložit. Pokud to neuděláte, pak zřejmě nemáte zájem s takovou částkou pracovat. Samozřejmě nemusíte, ale proč chcete bránit ostatním? Možná zkuste uvést důvod. proč byste chtěl vysoké částky blokovat. Podotýkám, že podnikatelské subjekty budou mít limity mnohem vyšší. V každém případě v diskusi budu pokračovat pouze v případě, že opustíte svůj bezdůvodně útočný tón.
Qestament
Řadový diskutér
Řadový diskutér
Uživatelský avatar

Příspěvek od Qestament »

Dobrý den,

můžu mít dotaz, k čemu patří toto vlákno? Co znamená přechod na bezúročný systém a jak by to mělo fungovat? Pochopil jsem, že jste měli pořad v rádiu, ke kterému zde vznikla diskuze? Když jsme u toho, jakou budu mít motivaci pracovat, když si nebudu moci peníze ponechat? Co když nebudu chtít pracovat nebo nebudou pracovní místa? Jak chcete alternativní ekonomický systém nasadit? Co na to EU a světové elity?
Zmrdobijec odhalující a poukazující na nekompetenci, neschopnost, pokrytectví, alibismus a stupiditu jednotlivců a lidské společnosti jako takové. ;)
Libor Mikš
Nový diskutér
Nový diskutér

Příspěvek od Libor Mikš »

Qestament píše:Dobrý den,

můžu mít dotaz, k čemu patří toto vlákno? Co znamená přechod na bezúročný systém a jak by to mělo fungovat? Pochopil jsem, že jste měli pořad v rádiu, ke kterému zde vznikla diskuze? Když jsme u toho, jakou budu mít motivaci pracovat, když si nebudu moci peníze ponechat? Co když nebudu chtít pracovat nebo nebudou pracovní místa? Jak chcete alternativní ekonomický systém nasadit? Co na to EU a světové elity?
To je podstatný dotaz. Ekonomická reforma je občanské sdružení, jehož cílem je rozvoj a propagace nového společenského systému postaveného na myšlenkách pana Jiřího Schlimbacha. I když se diskuse zde rozvíjí na základě rozhlasových relací na Svobodném vysílači, předpokladem pro smysluplnou diskusi je znalost výchozího textu dostupného na stránkách http://www.ekonomickareforma.cz. V rámci rozhlasové relace není možné celý systém postihnout v jeho komplexnosti - ta může sloužit jako upoutávka, případně může hlouběji probrat některou z konkrétních oblastí. Zřejmě takto zaměříme další relace, ale k plnému pochopení předkládaného bude nutné mít celkový přehled.
Nyní jen krátce k vaší druhé otázce. A vy opravdu pracujete proto, abyste měl peníze, dal si je někde na hromadu a těšil se tím pohledem? Jako strýček Skrblík? Já se domnívám, že naprostá většina normálních lidí ne. Pracují proto, aby naplnili základní potřeby své a svých blízkých a plnili své životní cíle. Peníze cílem nejsou (nebo alespoň by být neměly), jsou pouze prostředkem. Navíc potřeba peněz není absolutní, jsou součástí našeho stávajícího sociálního systému (používá se zde i slovo socioekonomický, zrovna tak by bylo možné užít slovo sociokulturní, případně sociosprávní, podle toho, na kterou složku chcete klást důraz), ale nebylo tomu tak vždy, a dle mého názoru se blíží doba, kdy se bez nich opět obejdeme.
Jak systém nasadit, to je na delší debatu. O tomto tématu se většinou v relacích hovoří. EU a světové elity ponechává tento systém zatím v klidu a pravděpodobně i v nevědomosti.
Michal Mauser
Vykázaný uživatel
Vykázaný uživatel

Příspěvek od Michal Mauser »

Doplním jen odkaz na záznam pořadu:
http://www.svobodny-vysilac.cz/wordpress/?p=3642
Radek

Příspěvek od Radek »

A co když budu chtít investovat jako soukromá osoba do projektu, který bude obnášet vstupní investici 10 milionů, ale limit budou dva milony. Jak v takovém případě postupovat, abych se do toho mohl pustit až v okamžiku, kdy ty peníze mám. Nebo se mám pustit do projektu, který nemám investičně pokrytý ?
Můžete se zeptat, proč a jaký projekt ? Tak třeba rekreační středisko, ekofarma... tam jsou investice poměrné vysoké... Děkuji za odpověď.
Rudolf Dvořák
Rádio SVCS
Rádio SVCS
Uživatelský avatar

Příspěvek od Rudolf Dvořák »

Bezúročné úvěrování v novém systému neumožňuje vznik takové situace, že byste na něco neměl peníze. Peníze jsou vždy k dispozici na cokoliv a v neomezeném množství. Nemusíte tedy čekat, až budete mít peníze na nějaký projekt, můžete začít hned. Samozřejmě musíte prokázat návratnost úvěru, stejně jako dnes. Podnikání není omezeno množstvím peněz, ale dostupnými zdroji materiálu a pracovní síly. Např. nemůže mít 5 miliónů lidí ve stejnou chvíli nový dům. I když na to jsou peníze, není to fyzicky možné, není k dispozici dostatek zedníků a materiálu. Zájemci o dům budou uspokojeni postupně, tak jak poptávka vznikala.

Úvěr v novém systému není určen ke zotročení lidí a podnikatelů, tak jak je tomu dnes, ale slouží na podporu podnikání a tvořivosti. Bezúročný systém odstraňuje hodnotu peněz, tedy úrok, a peněžní machinace tím ztrácejí smysl. Peníze přestávají být zbožím a vrací se ke svému původnímu účelu být pouze směnným prostředkem. Nový systém odvrací pozornost od peněz a přesouvá ji k REÁLNÝM HODNOTÁM.
Jan Lukeš
Nový diskutér
Nový diskutér

Příspěvek od Jan Lukeš »

Rudolf Dvořák píše:Bezúročné úvěrování v novém systému neumožňuje vznik takové situace, že byste na něco neměl peníze. Peníze jsou vždy k dispozici na cokoliv a v neomezeném množství. Nemusíte tedy čekat, až budete mít peníze na nějaký projekt, můžete začít hned. Samozřejmě musíte prokázat návratnost úvěru, stejně jako dnes. Podnikání není omezeno množstvím peněz, ale dostupnými zdroji materiálu a pracovní síly. Např. nemůže mít 5 miliónů lidí ve stejnou chvíli nový dům. I když na to jsou peníze, není to fyzicky možné, není k dispozici dostatek zedníků a materiálu. Zájemci o dům budou uspokojeni postupně, tak jak poptávka vznikala.

Úvěr v novém systému není určen ke zotročení lidí a podnikatelů, tak jak je tomu dnes, ale slouží na podporu podnikání a tvořivosti. Bezúročný systém odstraňuje hodnotu peněz, tedy úrok, a peněžní machinace tím ztrácejí smysl. Peníze přestávají být zbožím a vrací se ke svému původnímu účelu být pouze směnným prostředkem. Nový systém odvrací pozornost od peněz a přesouvá ji k REÁLNÝM HODNOTÁM.
Správně uvádíte, že dostupnost statků pro všechny v jeden okamžik není možná. Nicméně v dnešním systému rozhodují o tomto problému peníze, tzn. kdo má více peněz tak bere. Příklad, je v ulici k dispozici na prodej 10 bytů a 100 zájemců. Byty se dostanou těm, kdo nabídne vyšší cenu a je vymalováno. V tomto novém systému si nedokáži představit jaké bude měřítko k přidělování volného zboží(úvěrů). Bude se to dostávat lidem, kteří si dříve podali žádost?(pořadníky)? Bude rozhodovat náklonost komise, která bude shvalovat úvěr? Co bude tim měřítkem, abych dostal úvěr na byt? Dnes mě tedy někdo přeplatí, bohužel. Obávám se, že to bude vést k ještě větším šarvátkám a nevraživosti mezi občany, např. Proč on dostal ten úvěr a já ne? Bylo to snad z toho důvodu, že úředníkovi slíbil protiplnění v jiném případě? Možná to pokládáte za maličkost, ale podle mě je to hluché místo tohoto systému. Když na jedné straně rozepisujete funkce a pak toto je bez vysvětlení.
Rudolf Dvořák
Rádio SVCS
Rádio SVCS
Uživatelský avatar

Příspěvek od Rudolf Dvořák »

Určitě to nepokládáme za maličkost. Tak jak vzniká poptávka po určitém zboží, tak vzniká současně pořadník zájemců, pokud je to nutné. Elektronický pořadník, transparentní pro veřejnost, bez dalších zásahů. Při dnešní technologii to nemůže být problém.

Úvěr s tímto přímo nesouvisí. O úvěr si požádáte v bance až ve chvíli, kdy budete v pořadníku zájemců o zboží na řadě.
Jan Lukeš
Nový diskutér
Nový diskutér

Příspěvek od Jan Lukeš »

Rudolf Dvořák píše:Určitě to nepokládáme za maličkost. Tak jak vzniká poptávka po určitém zboží, tak vzniká současně pořadník zájemců, pokud je to nutné. Elektronický pořadník, transparentní pro veřejnost, bez dalších zásahů. Při dnešní technologii to nemůže být problém.

Úvěr s tímto přímo nesouvisí. O úvěr si požádáte v bance až ve chvíli, kdy budete v pořadníku zájemců o zboží na řadě.
Tohle co uvádíte je spíše technická věc. Na korupci taky nebudu poukazovat, protože to je věc každýho systému. Problémem je spíše ten přídělový klíč, protože dnes je to soutěž o peníze, kde logicky vyhraje menšina a ta si za vyhrané peníze pořídí co chce. Zbytek lidí je pak dále selektován podle téhož klíče, ale v menšim měřítku. Tenhle nový systém bude logicky vytvářet přetlak v poptávce, protože když mám možnost získat byt za milion bez peněz tak si o něj požádám bez ohledu na své ekonomické možnosti. Tohle potom povede k neuspokojování potřeb a bude tady vznikat přídělový a umístěnkový systém, který známe ze socialismu. Dobře někomu se to může zdát dobrý, ale pak o svobodě moc nemůžeme mluvit. Já nejsem apriori proti tomuto systému, ale mělo by se narovinu říct, že za určitý sociální smír zaplatíme svou osobní svobodou, ekonomickou svobodou. Rozhodně nelze mít tento typ systému a přitom svobodu. Vždy je něco za něco.
Michal Mauser
Vykázaný uživatel
Vykázaný uživatel

Příspěvek od Michal Mauser »

Co je to svoboda? Je svoboda mít možnost plýtvat zdroji planety a mít například deset domů? Příroda je diktatura a my se jí musíme se svou svobodou podřídit, pokud nebudeme mít něčeho pro všechny. Aby Vámi zmiňovaný stav nenastal, je třeba vytvořit také nový vzdělávací systém zodpovědnosti k Planetě a systém správy zdrojů, aby každý mohl vidět, jak na tom zrovna jsme a dostal spravedlivě.
Zamčeno

Zpět na „Otázky posluchačů na jednotlivá konkrétní studia či pořady“