Energetická nezávislost vs.ekologie

Prostor pro globální, obecná nebo taková témata, která se nehodí do žádné z výše uvedených kategorií.
Pravidla fóra
Než cokoli napíšete, prosíme, prostudujte si zdejší stručnou (N)etiketu (přímý odkaz ZDE), na jejíž neznalost nebude brán při případném řešení problému zřetel. Děkujeme. Tým fóra ETIQ.CZ, z.s.
Odpovědět
hlava22
Nový diskutér
Nový diskutér

Příspěvek od hlava22 »

Zdravím! Jsem tu nový, tyto stránky a fórum jsem objevil náhodně v odkazu u jednoho diskutujícího na Seznamu k uprchlické krizi, Turecku a EU.
Jsem z hl.m.ČR,padesátník,rodina. Pro vstup do EU jsem hlasoval NE.
To jen na úvod něco obecného o mně...
A teď k věci. Jako asi mnoho lidí zde přítomných ať už ve fóru registrovaných či jen pasivně čtoucích tyto stránky coby náhodní kolemjdoucí, mne trápí současnost i budoucnost. Jak celého světa tak ale - a to si nebudeme nalhávat - hlavně mé rodné "hroudy", stále krásné a stále relativně nedotčené ČR, České kotliny, lidí, kteří mluví stejným jazykem (byť na blbce a idioty narážím denně jak na silnicích tak i v každodennním kontaktu, v médiích, na úřadech atd.).
Ohroženi jsme tou debilní "globalizací", různými pokusy techno a sociokratů, přílivem odlišných neasimilovatelných kultur, TTIP, EU, EK atd. atd.

Chci se zeptat na názor (byť na technické odpovědi jsou tu jiná fóra, např. mypower.cz) - pokud by si chtěl člověk vybudovat energetickou nezávislost na státě pro případ krizí a jít cestou malé solární elektrárny např. o výkonu 10-20 kWp (pomiňte prosím nyní, jak veliká je nutná prvopočáteční investice) -tak jak z energetického hlediska je náročná výroba 1 solárního panelu 250W? Jak moc to zatíží ekosystém světa a zda během životnosti panelu, dejme tomu 25let, se ty náklady na jeho výrobu vrátí v globální úspoře energie? V průměru je takovýto panel k mání za 6000,- Kč /300 USD.
Jde mi o to, zda solárně-energetická soběstačnost je, když se sečtou všechny plusy a mínusy, stále brána jako ekologická či ne.
Mhoho lidí řekne: žij tak, abys potřeboval co nejmíň energie (elektrické energie) nebo jí dokonce nepotřeboval vůbec! Ano, i to jde, ale krok zpět asi nikdo dělat nechceme...
(Pokud admin rozhodne, že toto téma patří jinam, nechť ho přesune.)
Michal Mauser
Vykázaný uživatel
Vykázaný uživatel

Příspěvek od Michal Mauser »

Dobrý den, na otázku Vám přímo neodpovím, ale pokud nechcete spotřebovávat ropu, tak se zaměřte na větrnou energii.
např. toto snad bude brzy dostupné a měly by být k dispozici plány pro kutily
https://www.kickstarter.com/projects/43 ... escription
hlava22
Nový diskutér
Nový diskutér

Příspěvek od hlava22 »

Větrníky v jakékoli prostorové konfiguraci mne moc neoslovují. Jednak to opticky ruší (kdo se má furt koukat na nějaké hejble...), dále to produkuje zvuky a nakonec s větrem to není v našich končinách 100% spolehlivé, že bude foukat po jistou dobu v požadované intenzitě. Mě zajímá fotovoltaika a proto se na ní i ptám.
Martin Mojmír
ETIQ.CZ, z.s.
ETIQ.CZ, z.s.
Uživatelský avatar

Příspěvek od Martin Mojmír »

Británie objevuje Ameriku, jedná se o technologii známou desítky let. Každopádně dobrá zpráva.
Jsem odpovědný za to, co řeknu a učiním; nemohu být ale už odpovědný za to, jak to kdo pochopí. Chceš-li mít názor, předpokládej; chceš-li vědět, zeptej se.
Odpovědět

Zpět na „Globální moderovaná diskuse“