Rozbor tří častých názorů o Hnutí Zeitgeist

Etické a morální hodnoty; rozhodovací procesy; společenské, (a)politické a právní předchozí, současné a event. budoucíí socio-ekonomické modely, resp. organizace společnosti - východiska, řešení a možné alternativy.
Tato podkategorie slouží názorovým diskusím libovolného charakteru - nemusí být striktně moderována.
Zamčeno
Martin Mojmír
ETIQ.CZ, z.s.
ETIQ.CZ, z.s.
Uživatelský avatar

Příspěvek od Martin Mojmír »

Článok od Petra Taubingera, v ktorom rozoberá 3 názory okolo Hnutia Zeitgeist, s ktorými sme sa stretli v poslednej dobe.
http://www.zeitgeistmovement.cz/2015/06 ... k-nazorum/

Diskustovat k tématu můžete zde, anebo na našem Facebooku.
Martin Mojmír
ETIQ.CZ, z.s.
ETIQ.CZ, z.s.
Uživatelský avatar

Příspěvek od Martin Mojmír »

Stejně jako v TOMTO tématu, tak i zde budeme řešit irelevantní poznámky uživatele Facebooku, pana Miroslava Hrabáka, který nejen, že nepíše k věci, ale interpretuje své ničím nepodložené dojmy s názory. Pana Hrabáka bychom tímto zároveň chtěli požádat o registraci na tomto fóru a pokračování v případné diskusi zde, poněvadž na sociálních sítích už za týden bude historie obtížně dohledatelná a za rok prakticky nedohledatelná. V tomto diskusním fóru debata zůstane a bude možné se k ní kdykoli v budoucnu rychleji vracet a tím třeba i zodpovídat dotazy dalších tazatelů. Děkujeme. Nyní k věci.
Miroslav Hrabák píše:A otázku, proč má hnutí (film) německý název, když ho založil Američan, se nikdo neptá? Pokud jde o Petrovy odpovědi, tak se skoro už z principu TZM (nebo z důvodu Petrova způsobu uvažování?) míjejí podstatou těch jistě oprávněných pochybností, které veřejnost může mít. .... Měl by aspoň připustit, že tady stále žijí etnika, která žijí ekologicky. Oni nepotřebují moudra, která někdo nedávno objevil a vydává je za vlastní, za jediná a správná řešení. To my se musíme naučit fungovat ekologicky a začít u sebe, v rámci rodiny, komunity, prostě lokálně. Globálně to může začít fungovat až v souhrnu, až budou toto následovat i další jedinci, další rodiny a komunity v dalších lokalitách. Finanční situace by nás k tomu měla tlačit už nyní. Jistě, problematiku dostatku ropy a zemního plynu lokalita bez jejich ložisek bude obtížně řešit sama, ale většinu ekonomiky lokalizovat lze a nakonec je to asi jediné řešení bez ohledu na to, zda třeba české Z-hnutí najde svůj protějšek třeba v Saúdské Arábii. Takže globální problémy je třeba brát v úvahu, ale řešení by mělo vycházet lokálně. ... Myslím, že by se k tématům i těm otázkám měli pokusit vyjádřit i jiní stoupenci TZM v ČR. Jinak se budeme pořád točit v bludném kruhu (systémových, globálních řešení aplikací nejnovějších technologií). Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že TZM zatím vůbec nic nevyřešilo a neřeší, že se jedná jen o myšlenkové hnutí. I tak záleží na těch, kteří hnutí reprezentují a jakým způsobem to dělají. Ty odpovědi v článku vyjadřují pouze vlastní přesvědčení autora, že způsoby řešení navrhované TZM jsou vlastně přirozené, logické a tedy správné. A pokud jde o to zmoudření, to není přirozený důsledek vzdělávání se. Vzdělání tomu může dát předpoklady, ale lze to, jak dokládají někteří mystici, i bez něj.
Martin Böhm, TZM píše:Jestli Vám, pane Hrabáku, mohu něco doporučit, tak se nejprve o Hnutí Zeitgeist dovzdělejte, jelikož píšete naprosto irelevantní nesmysly pramenící z pouhého nedostatku informací.

V první řadě Zeitgeist znamená v překladu Duch Doby, kdy tento název se používá mezinárodně - dovzdělejte se.

Nevím, čemu říkáte oprávněné pochybnosti.

Nevím, kam míříte s ekologickými etniky - Hnutí Zeitgeist rovněž maximálně podporuje ekologii - dovzdělejte se.

Hnutí Zeitgeist myslí globálně a jedná lokálně, což byste měl, když píšete Vaším stylem, vědět - dovzdělejte se.

Hnutí Zeitgeist není jen myšlenkovým hnutím, jak tvrdíte, ale navrhuje vědecky opakovaně ověřitelná řešení v podobě Ekonomiky založené na přírodních zákonech / zdrojích - dovzdělejte se nejlépe přečtením orientační příručky s názvem Definice Hnutí Zeitgeist, viz naše stránky a/nebo zhlédnutím stěžejních dokumentů.

Takže ještě jednou - dovzdělejte se, dovzdělejte se, dovzdělejte se, než budete psát názory pramenící z pouhého kritického nedostatku informací a chybných pocitových vjemů.

Nakonec zde zopakujeme příklady toho, na čem pracujeme:

- vytváříme a udržujeme interFórum, http://www.interforum.cz
- udržujeme a neustále aktualizujeme informační Wiki
- vytváříme platformu pro spolupráci na projektech
- poskytujeme kapacitní zázemí rádiu Svobodný vysílač CS
- překládáme knihy a videa, čímž šíříme důležité informace
- organizujeme vzdělávací přednášky Z-Day a besedy
- vystupujeme ve svobodných médiích

Platformy, na kterých pracujeme, neděláme pouze pro sebe, nýbrž zejména pro ostatní organizace, skupiny a jednotlivce. Veškerou práci, kterou odvádíme, děláme zejména zdarma. Výše uvedený příklad je pouze reportem toho nejdůležitějšího, přičemž samozřejmě pracujeme či se podílíme na mnoha dalších společensky prospěšných záležitostech.

Dovolím si Vám položit otázku. Co jste dosud udělal pro společnost prospěšného Vy, popřípadě na čem se aktivně (spolu)podílíte? Děkuji předem za případnou odpověď.

Přednáška Z-Day ČR 2014 - https://www.youtube.com/watch?v=CU2xshOfnBg (něco málo k ekologii v českém jazyce). Jedna z důležitějších záležitostí.
V současné době čekáme na odpověď, pokud se dostaví, a diskutéra přesuneme sem, jelikož vzhledem k charakteru sociálních sítí nadále nebudeme na Facebooku reagovat. Šlo by o festival ztraceného času. Diskutovat na téma, které za týden nikdo nenajde, nemá moc význam.
Jsem odpovědný za to, co řeknu a učiním; nemohu být ale už odpovědný za to, jak to kdo pochopí. Chceš-li mít názor, předpokládej; chceš-li vědět, zeptej se.
Zamčeno

Zpět na „Hodnoty a společenské systémy“